Úžasný zdravý jablečný koláč bez cukru (a bez umělých sladidel) podle Teal Scott (přeloženo a upraveno)

18.06.2013 17:23

Úžasný zdravý jablečný koláč bez cukru (a bez umělých sladidel) podle Teal Scott (přeloženo a upraveno)

Pro ty, co to nevědí - ČJ = čajová lžička, PL = polévková lžíce :).

Těsto:
- 3 hrnky celozrnné hladké špaldové mouky (+ trochu na posypání)
- 1 PL + ¼ ČL prášku do pečiva
- ¾ ČL soli
- 7 PL kokosového oleje (+ více na potření)
- ½ hrnku bio sirupu z agáve (+ více na potření)
- 2 ČL čistého vanilkového extraktu
- 3 – 4 PL studené vody
Ve střední míse smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl. Přidáme kokosový olej, sirup z agáve a vanilkový extrakt a mícháme tak dlouho, dokud ingredience nejsou dokonale promíchané. Pomalu do směsi přidáme studenou vodu a hněteme rukama, dokud se nevytvoří mírně vlhké těsto (pokud se těsto stále rozpadá a není možné jej vytvarovat, přidejte ještě trochu kokosového oleje). Na plastovou folii nasypeme trochu mouky a prohnětené těsto do ní zabalíme. Necháme 20 min. odpočinout v lednici.
Mezitím předehřejeme troubu na 200°C a vytvoříme náplň.
Náplň:
- 4 ½ hrnku oloupaných (ideálně organických) jablek zbavených jadřince (nasekaných na velmi malé kousky nebo tenké plátky)
- 1 ČL skořice
- Špetka soli
- 1 PL citronové šťávy (v oficiální verzi je citronový džus)
- 1 PL sirupu z agáve
- 1 ½ hrnku jablečného pyré (bez cukru a sladidel) – můžete experimentovat s různými druhy jablek
- 3 PL tapioky (škrob z kůry yuccy, zakoupit ji můžete třeba zde)
Nejdříve vytvoříme jablečné pyré – oloupaná a jádřinců zbavená jablka chvíli podusíme ve vodě do změknutí (poměr jablek ku vodě cca 1:3, já dával 200 ml na 550 g jablek a vyšlo mi to úplně přesně), následně rozmixujeme. Pokud máme jablka, která jsou málo sladká, můžeme pyré trochu přisladit sirupem, ale nedoporučuji, mělo by to stačit i bez toho.
Smícháme všechny ingredience dohromady, dokud nejsou dobře promíchané. Za pomoci válečku rozválíme těsto na pečící papír na tloušťku cca ¼ palce (posypeme peč. papír špaldovou moukou, aby se nám těsto nelepilo). Zvedneme těsto a lehce jej zatlačíme do misky na koláč tak, aby kopírovalo povrch misky, ve které jej budeme péct. Přebytek těsta necháme viset přes okraj formy. Naplníme.
Složíme přebytečné těsto zpátky přes jablečnou směs (těsto nedosáhne středu koláče, mělo by dosáhnout zhruba 2 – 3 cm před ním) a lehce potřeme kokosovým olejem. Pečeme 10 minut a potom snížíme teplotu na 180 °C a pečeme ještě 30 minut. Potom vyjmeme koláč a potřeme jej sirupem z agáve. Jestliže těsto při pečení zhnědne příliš rychle, zakryjte koláč alobalem, ale nechte 2 – 3 cm díru uprostřed, aby mohla unikat pára. Před podáváním počkáme alespoň 15 min. Nebudete věřit, že je to zdravé!
(Pokud vám něco z postupu není jasné, podívejte se na oficiální video Teal Scott)
V případě kopírování mého překladu požaduji uvést zdroj.

Diskusní téma: Úžasný zdravý jablečný koláč bez cukru (a bez umělých sladidel) podle Teal Scott (přeloženo a upraveno)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek