Základy zdravého životního stylu 1. díl - ZDRAVÁ STRAVA, 2. část

23.08.2013 13:03

1. část najdete ZDE.

V minulém díle jsme probrali, proč nepoužívat cukr a umělá sladidla a čím to nahradit. Bílý cukr se označuje společně s bílou moukou a mlékem jako "bílá smrt". Důvody si vysvětlíme v dnešním díle.

3) Bílá mouka

Určitě jste alespoň slyšeli tvrzení, že bílá mouka lidskému tělu škodí. Mezi lidmi se však rozšířil názor, že je v tom jen byznys a celozrnná mouka není o nic lepší. Abychom toto mohli uvést na pravou míru, musíme si vysvětlit, jak se mouka vyrábí.

V ČR převažuje jedna plodina - pšenice setá. Celá zrna se zbaví nestravitelné vnější části, oddělí se otruby a klíček a zbývající část se rozemele. Podle toho se také vytvoří hladká, polohrubá a hrubá mouka. Bohužel, bílá mouka se tímto způsobem přípravy stává koncentrátem obilného proteinu - a to je problém. Lepek na sebe totiž váže cholesterol, vytváří různé usazeniny v krevním řečišti a tím podporuje vznik cévních a srdečních chorob.

Mimo jiné přispívá také k cukrovce, roztroušené skleróze, celiakii, zánětlivým onemocněním střev (jako např. Crohnova choroba, ulcerózní kolitida). Navíc druh pšenice, který se používá, je pro nás nevhodný a tělo neví, co s ním má dělat. Dříve se používaly převážně jiné plodiny. Faktem je, že se bílá mouka chová velmi podobně jako cukr. Na toto téma vyšlo již mnoho článků, já se to snažím shrnout tak, aby tomu rozuměl laik :), ale pokud se chcete dozvědět podrobnější informace, zapátrejte na internetu.

Takže, čím bílou mouku nahradit?

Odpověď je jednoznačná - celozrnnou. Proč?

Celozrnná mouka obsahuje výrazně menší množství lepku. Jelikož též obsahuje pšeničné otruby, škodlivé produkty se rychleji vypudí z těla a nedojde k podráždění. Podporou střevní mikroflóry dochází také k podpoře imunitního systému. Navíc obsahuje klíček, který v sobě nese enzymy, které umožňují společně s kvasnicemi chemickou změnu škodlivých látek v mouce.

Takže shrnuto: BÍLÁ MOUKA FUJ,.CELOZRNNÁ MŇAM.

Existuje několik druhů "tmavé" mouky, za nejlepší považuji špaldovou a konopnou. Následují grahamová, žitná aj.

DEJTE SI POZOR, ABY VÁM V OBCHODĚ NEPRODALI BÍLOU MOUKU SMÍCHANOU S PŠENIČNÝMI OTRUBAMI. Kvalitní celozrnnou mouku můžete sehnat např. od firmy J.O.D. Dvořákovi (např. takhle vypadá jejich špaldová)

 

Další zajímavostí ohledně mouky je, že spousta lidí v dnešní době reaguje na lepek alergicky. U případů s chronickou únavou se stává velmi často, že dotyčná osoba o své alergii vůbec neví. Nevím, jak je to vůbec možné, ale doktoři to zkrátka často ani neodhalí. Pak se všechno svádí na chronický únavový syndrom, stres apod.

 

4) Mléko

Říkám tomu obarvená voda v krabici. Určitě jste slyšeli tvrzení, že mléko dodává tělu vápník. Jak je tedy možné, že děti, které vápník získavaly z jiných zdrojů, v testech dopadly lépe? Problém je v tom, že člověk není kráva (až na pár výjimek). Obsahuje takové množství živin, které je vhodné pro tele. Srovnejte si tele s dítětem. Připadá vám snad dítě jako tele? Mateřské mléko člověka je pro lidský organismus přizpůsobené, kravské nikoli. Také byste nemohli odchovat tele na mateřském mléce. Lidské tělo zkrátka tyto živiny z mléka neumí využít. Navíc obsahuje kasein (mléčnou bílkovinu), který je v zažívacím traktu nerozpustný. Sráží se v žaludku a může přivodit plynatost, průjmy a křeče. Nadbytek bílkovin přispívá k řadě onkologických onemocnění. Ačkoli se tvrdí, že mléko obsahuje já nevím co všechno prospěšného, pokud si koupíte trvanlivé mléko, nic takového v něm nenajdete. Jednoduše do sebe dostáváte nestravitelnou mléčnou bílkovinu bez čehokoli, co by vám pomohlo.

A co tvrzení o vápníku? Ano, mléko možná nějaký vápník obsahuje (u toho z obchodu o tom přesvědčený nejsem). Co vám ale výrobci neřekli je to, že tělo se přemíry bílkovin zbavuje s pomocí vápníku. A kde vezme vápník? No přeci z kostí. Čili na jednu stranu mléko vápník obsahuje a určité množství z něj dostanete, na druhou stranu kvůli trávení mléčné bílkoviny vaše tělo spotřebuje vápníku mnohem více, než mu dodáte. Takže trošku kontraproduktivní.

Nyní ještě z jiného soudku. Vím, že v tomhle lékaři nesouhlasí, ale mléko opravdu zahleňuje a to zejména střeva. Při silných detoxikačních kůrách se stává i to, že lidé tento hlen vylučují. Na střevách se vytvoří jakýsi povlak, který brání správnému vstřebávání živin i z jiných zdrojů. Pro více informací vám doporučuji přečíst si knihu od R. Morse Zázračná detoxikace.

 

Jsou všechny mléčné výrobky "nezdravé"?

Na to mám svůj názor. Domnívám se, že ačkoli mléčné výrobky ideální nejsou, není třeba je všechny vyřazovat. Koneckonců zvířata kvůli tomu neumřela a pokud si seženete mléčné výrobky z dobrého zdroje, dokonce kvůli tomu ani netrpěla. U zakysaných výrobků se mléčná bílkovina vysráží  a s pomocí rozštěpení mléčnými kulturami se stane stravitelnou. Takže za mě kysané výrobky ano. U těch se dá mluvit i o příznivém působení na lidské zdraví (v kontrastu s některými nepříznivými vlivy).

 

Stejně jako u alergie na lepek se mi v poslední době často stává, že chronicky unavení lidé mají alergii na laktózu. Také u civilizačních nemocí jako např. akné mléko umí nadělat veliké potíže, takže pokud se s něčím podobným potýkáte, zkuste na měsíc přestat jíst mléčné výrobky a uvidíte, jestli se to třeba nezlepší.

 

Čím mléko nahradit?

Existuje velké množství chuťově podobných náhražek. Např. sójové mléko, konopné mléko, rýžové mléko, ovesné mléko aj. Jen si dejte pozor, aby v tom nebylo moc chemie, v některých náhražkách mléka jsem jí našel víc než dost.

 

Zítra se podíváme na vegetariánství, náhražky masa, popř. nejkvalitnější druhy masa, které tělu škodí nejméně. Ještě bych rád dodal jednu věc - držte se své intuice. Pokud vám intuice řekne udělej tohle, nezálěží na tom, co říkám já, co říkají vědci, co říká kdokoli. Prostě se na nás vyprdněte a jděte za svým vnitřním vedením :). Každý jsme originál a pro každého platí něco trošku jiného.

 

 

 

Zdroj obrázku: 

Copyright (c) 123RF Stock Photos